Imbunătăţirea îngrijirii pacienţilor adulţi cu astm dificil de controlat: un ghid practic pentru specialiştii din medicina primară.

helper2

Strategia OMS de Abordare Practica a Bolilor Respiratorii
WHO Practical Approach to Lung Health (PAL)

Ghid operational pentru Implementarea in asistenta medicala primara din Romania

Bucuresti, septembrie 2009

Ghidul PAL este rezultatul adaptarii la contextul specific al tarii noastre a Strategiei Organizatiei Mondiale a Sanatatii de Abordare Practica a Sanatatii Pulmonare PAL).

Realizat în cadrul proiectului Ghidul PALImplementarea Strategiei PAL în România, proiect derulat de Centrul pentru Politici si Servicii de Sanatate în colaborare cu Centrul National de Studii pentru Medicina Familiei si Institutul de Pneumologie „Marius Nasta” – Programul National de Control al Tuberculozei, beneficiind de finantarea Fondului Global de Lupta Împotriva HIV/AIDS, Tuberculozei si Malariei prin intermediul RAA acest ghid esteaun instrument practic, operational, care sa conduca la implementarea cu succes la nivelul asistentei medicale primare a strategiei PAL. Strategia Abordarii Practice a Sanatatii Pulmonare (PAL) reprezintand o abordare integrata pentru tratarea afectiunilor respiratorii la nivelul asistentei medicale primare. Rationamentul pe care se bazeaza aceasta abordare este acela ca aceasta strategie poate îmbunatati identificarea si tratarea tuberculozei în relatie cu celelalte afectiuni respiratorii, cât si identificarea si tratarea afectiunilor respiratorii non-tuberculoase în relatie cu tuberculoza.

Managementul astmului. Indrumător pentru implementarea recomandărilor de bună practică în cabinetul medicului de familie

Bucuresti, 2009

astm300

Acest DOCUMENT a fost elaborat cu scopul de a sprijini adoptarea sistematică a recomandãrilor «Ghidului de management al astmului» de către medicii de familie.
Prin poziția lor în relație cu pacientul astmatic și familia acestuia, în condițiile unei practici mai structurate, medicii de familie ar putea juca un rol mult mai important în îngrijirea astmaticilor, cum dealtfel îl joacã și în alte țãri.
Îndrumãtorul preia și dezvoltã recomandările «Ghidului de management al astmului» și oferã profesioniștilor din asistența primară un ansamblu de «instrumente» care să faciliteze adoptarea sistematică a recomandărilor formulate.
Recomandările ghidului au fost formulate pornind de la cele mai frecvente întrebări pe care medicul de familie și le pune în legatură cu pacientul astmatic.


Pocket Guide for Asthma Management and Prevention 

Pocket Guide for Asthma Management and Prevention in Children 5 Years and Younger

pocket1