Conf. Univ. Dr. Adela Mihaela Iancu,
Medic primar medicină de familie
Dr. Cătălina Panaitescu
Medic primar medicină de familie,
Medic instructor formator

 

 BPOC este o boală cronică frecventă, care evoluează cu îngustarea progresivă a bronhiilor, ceea ce provoacă scăderea progresivă a capacității respiratorii.

Principalul factor de risc pentru apariția BPOC este fumatul (inclusiv fumatul pasiv), dar și alte expuneri la factori de mediu (poluare, substanțe chimice, combustibili din biomasă). Intervin, de asemenea, predispoziția genetică, dezvoltarea pulmonară anormală și alți factori individuali. 

Principalele simptome ale BPOC sunt:

  • greutatea în respirație (dispnee), cu evoluție progresivă, agravată de efort;
  • tusea cronică (chiar intermitentă sau neproductivă)
  • producția cronică de spută
  • senzația de epuizare, lipsa de energie
  • infecțiile repetate ale cailor respiratorii inferioare

Evoluția BPOC este grevată de episoade de agravare a simptomelor (exacerbări), care antrenează deteriorarea suplimentară a structurii și funcției pulmonare, crescând riscul de deces.

 

BPOC reprezintă a treia cauza de deces la nivel global!

Diagnosticul de BPOC se pune prin spirometrie, o investigație funcțională simplă, care va fi recomandată de medic acelor pacienți cu simptome sugestive și factori de risc pentru această boală.

Tratamentul BPOC stabilă este:

  • farmacologic, cu unul sau mai multe medicamente bronhodilatatoare, administrate prin inhalare; pacienții cu exacerbări frecvente beneficiază de asocierea unui corticosteroid inhalator. Atenție: antitusivele, expectorantele sau antibioticele administrate preventiv nu și-au dovedit eficiența!
  • nonfarmacologic: oprirea fumatului, reabilitarea pulmonară, corectarea deficitului nutrițional, vaccinarea, în principal antigripală, antipneumococică și antiCOVID-19.

 

BPOC poate fi prevenită și tratată.

Pentru a fi eficient, tratamentul trebuie să fie corect administrat, respectând recomandările făcute de medic.

Niciodată nu este prea târziu pentru a opri fumatul. Cereți sprijinul medicului în acest sens!

Prezentați-vă la controalele medicale periodice planificate!

 

Mai multe informații despre tulburările de respirație puteți găsi ascultând înregistrarea de aici: https://cabinetulvirtual.ro/podcast/