Curs STOP FUMAT RespiRo – IPCRG

Între 13 și 15 octombrie a avut loc, la București, a doua etapă din cadrul Programului de instruire a medicilor de familie în asistența fumătorului, derulat de RespiRo în parteneriat cu IPCRG și finanțat de Global Bridges. Scopul programului este acela de a dezvolta o rețea sustenabilă de cabinete de medicină de familie pentru asistența pacienților fumători. Modelul folosit este abordarea “în cascadă”, având ca țintă un număr total de 43000 de potențiali pacienți beneficiari în fiecare an (v. Tabelul 1).

Tabelul 1: numarul estimat de participanți si beneficiari

Activitate Rezultate
Participanți la atelierul internațional de formare a formatorilor (nivelul nr. 1) 4
Participanți la atelierul național de formare a formatorilor (nivelul nr. 2) 15-20
Participanți la atelierele adresate medicilor de familie (nivelul nr. 3) 250
Numarul mediu de pacienți/medic de familie 1600
Numarul estimat de pacienți fumatori/medic de familie 344
Numarul potențial al pacienților beneficiari in fiecare an 43000

  

Obiectivul principal a fost transmiterea tehnicii dovedit eficace de acordare a Sfatului Minimal, dar și cunoștințe și abilități necesare acordării unei consultații mai aprofundate, cu oferirea de suport farmacologic și comportamental (Sfat Minimal Extins). 

Am avut 32 de participanți, din mai multe județe, ceea ce ne-a bucurat, dându-ne speranța că de cunoștințele lor vor beneficia mai mulți colegi, respectiv pacienți, incluzând și zonele limitrofe ale județelor lor de reședință:

Din partea IPCRG la atelier a participat Darush Attar-Zadeh (Anglia), specialist în formarea de formatori pentu asistența pacientului fumător, în timp ce prin bunăvoința National Centre for Smoking Cessation and Training din Londra, reprezentat de dr. Andy McEwen, am beneficiat de materiale video și bibliografice extrem de utile în alcătuirea unui plan structurat de abordare și asistență a pacientului fumător. În momentul de față există-pentru formatori-acces online la resursele folosite, un spațiu virtual pentru dialog și un sistem de mentorat.

Un gând de apreciere celor doi colegi care au decis și reușit să oprească fumatul, unul cu șase săptămâni înainte de începerea cursului, celălalt chiar în timpul acestuia și care ne-au oferit sugestii valoroase. 

Ecouri mass-media:

http://stiri.tvr.ro/medicii-de-familie-ajuta-fumatorii-sa-renun–e-la-viciu_823525.html#view

https://www.globalbridges.org/news/blog/2017/10/26/3182/#.WiARuFWWbIU