Ziua Națională Fără Tutun

“Ziua Națională Fără Tutun” este marcată, în fiecare an, în a treia joi din luna noiembrie și are ca scop atragerea atenției asupra consecințelor nefaste pe care fumatul le are asupra sănătății. Prin membrii săi și organizațiile care îl guvernează, grupul RespiRO este parte a coaliției “2035-Prima generație fără tutun a Romaniei” care va organiza, în ziua de 15 noiembrie, o conferința de presă centrată în jurul mesajului-îndemn, pentru comunitatea medicală, de a conștientiza rolul pe care îl are în prevenirea și combaterea efectului fumatului în rândul pacienților și populației generale. 

Acest lucru devine primordial în contextul în care asistăm, în ultima vreme, la ample campanii de promovare, de către companiile producătoare de tutun, a noilor produse bazate pe încălzirea acestuia. Profitând de carența legislativă (datorată faptului că la data emiterii legii, aceste produse nu existau), acestea sunt subiectul unei publicități neîngrădite și agresive, adresată unui segment populațional vulnerabil: adolescenții și tinerii. 

În aceeași strategie se înscriu și multiplele tentative de infiltrare a mass-mediei cu o serie de concluzii așa-zis științifice privind diminuarea riscului de boală la consumatorii acestor produse, comparativ cu cei ai țigării clasice. Și mai grav este însă că se încearcă obținerea girului lumii medicale sau, cel puțin, crearea acestei impresii, prin infiltrarea unor astfel de prezentări în cadrul congreselor de specialitate, fie ca urmare a neatenției organizatorilor, fie cu complicitatea acestora.

Ne alaturăm, prin urmare, mesajului colegilor noștri privind importanța adoptării și aplicării măsurilor menite să împiedice experimentarea fumatului de către copii și tineri, precum și a celor care să susțină abandonarea tutunului de către adulți și subscriem ideii că lumea medicală trebuie să facă front comun în fața noilor strategii ofensive ale industriei tutunului.

În același context, al efortului de creștere a capacității profesioniștilor din sănătate de a preveni și trata dependența de tutun, anunțăm, de asemenea, primele rezultate ale Programului STOP FUMAT organizat de grupul nostru cu sprijinul IPCRG și finanțat printr-un grant oferit de Global Bridges: 26 de ateliere naționale și 500 de medici de familie instruiți pentru a oferi asistență fumătorilor, de la sfatul minimal, la tratament farmacologic și suport comportamental de bază.