CIPFAPANET invită la dialog

CIPFAPANET este o rețea de grupuri de suport pentru bolnavii de fibroză pulmonară idiopatică din Europa Centrală. Scopul ei îl reprezintă promovarea și susținerea înființării grupurilor de suport în domeniul fibrozei pulmonare idiopatice (FPI) și integrarea lor în rețeaua de grupuri de suport existentă.

Pe 27 octombrie 2017, CIPFAPANET a organizat, la Viena, o masă rotundă, la care au participat reprezentanți ai asociațiilor de pacienți cu FPI din Austria, Ungaria,  Polonia și Bulgaria. Din România au fost invitate dr. Irina Strâmbu, medic primar pneumolog la Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”- București, inițiator și administrator al Registrului Național de Pneumopatii Interstițiale Difuze și Sarcoidoză (REGIS) și dr. Cătălina Panaitescu, medic primar medicină de familie, coordonator al grupului RespiRo din partea Societății Naționale de Medicina Familiei. Dat fiind că în România nu există încă o asociație a pacienților cu FPI, dr. Strâmbu s-a oferit să aducă la cunoștința pacienților înscriși în REGIS informațiile necesare constituirii unui astfel de grup, prezente, de altfel, inclusiv în limba română, pe site-ul CIPFAPANET. 

Dialogul celor prezenți s-a axat pe schimbul de experiență, modalități de acordare a sprijinului emoțional pacienților și familiilor lor, transmiterea informațiilor, creșterea gradului de conștientizare a publicului asupra acestei boli și promovarea unor servicii mai bune pentru pacienți. În acest context, dr. Panaitescu a fost invitată să vorbească despre perspectiva și rolul medicului de familie în diagnosticul precoce al acestei boli, precum și despre posibilitatea ca, prin colaborarea cu Internațional Primary Care Respiratory Group să se găsească noi modalități de sensibilizare a profesioniștilor din asistența medicală primară. 

Secvențe din cursul întâlnirii pot fi urmărite aici: 

https://www.cipfapa.net/english/news/

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support