RespiRo la Conferinta IPCRG 2016

banner

Cea de a opta conferinta mondiala a International Primary Care Respiratory Group (IPCRG) s-a desfasurat anul acesta la Amstedam, intre 25 si 28 mai. Tema intalnirii a fost: “Teamwork: Who cares?”, care a concentrat discutiile in jurul plusvalorii aduse de abordarea multidisciplinara a patologiei respiratorii, atat pentru pacienti, cat si pentru profesionisti si sistemele de sanatate.

In cadrul conferintei, grupul RespiRo a fost invitat sa sustina o sesiune despre “Astmul in Romania”, ceea ce a prilejuit descrierea strategiei acestuia de imbunatatire a asistentei medicale primare a pacientilor cu astm, prin construirea, implementarea si diseminarea unui model de abordare structurata a acestora. Proiectul, inceput anul trecut este in derulare. O a doua interventie a grupului a fost legata de ideea unui studiu privind “Efectele unei abordari sistematizate a pacientilor fumatori in practica medicului de familie” in cadrul proiectului Lifestyle coordonat de Ministerul Sanatatii, cu fonduri norvegiene (de asemenea, in desfasurare).

Alte subiecte abordate in sesiunile conferintei au fost:

  • “Miscarea IPCRG pentru aer proaspat”, o initiativa menita sa ajute comunitatile din Africa, Asia si America de Sud expuse poluarii cu fum din interiorul locuintelor;
  • interventiile comunitare pentru reducerea exacerbarilor;
  • noi metode de cercetare pentru convertirea rezultatelor obtinute in spital in date aplicabile in comunitate;
  • asistenta pacientilor fumatori;
  • instrumentele IT: utilitate si eficeinta clinica;
  • modele europene de succes in reabilitarea pulmonara.

7b