Medicina de familie – o provocare care merită!

Între 22 și 24 noiembrie 2018 s-au desfășurat la Plovdiv, lucrările celui de al IV-lea Congres al Asociației Medicilor de Familie din Sud-Estul Europei (AGPFMSEE).           

Găzduit de Asociația Națională a Medicilor de Familie din Bulgaria, congresul a avut un program bogat din punctul de vedere al diversității temelor abordate, tipurilor de sesiuni și numărului de lucrări. Numărul participanților a fost foarte mare și numai desfășurarea în paralel a sesiunilor a făcut ca sălile să nu devină neîncăpătoare.  

Întâlnirea a facilitat schimburile de experiență și dialogul despre o serie de probleme care se dovedesc a fi comune țărilor din aria geografică menționată: limitarea competențelor obținute prin pregătirea de specialitate și sancțiunile aplicate medicilor de familie de către casele de asigurări de sănătate, lipsa de echitate în ceea ce privește accesul populației la serviciile de sănătate ș.a.

Revenind în sfera de interes a bolilor respiratorii, menționăm intervenția Prof. Shlomo Vinker, șef al Departamentului de Medicină Familiei și vicedecan al Universității din Tel Aviv, membru al Boardului Executiv al Wonca Europa și al EGPRN, despre mecanismele luării unei decizii clinice și avantajele/dezavantajele inerției în “Preventia, tratamentul și controlul bolilor cronice neinfecțioase în asistența medicală primară” și rezultatele mai multor studii conduse de colegii turci în domeniul tabagismului. Acestea au urmărit complianța pe termen lung a foștilor fumători la recomandările privind dieta și excercitiul fizic, concepții ale fumătorilor despre dependența tabagica (adevăruri și mituri, într-un foarte interesant studiu calitativ), importanța familiei și a anturajului în oprirea fumatului și menținerea statusului de ex-fumător ș.a.  

Grupul RespiRO a avut onoarea de a fi delegat să prezinte istoricul, activitatea și proiectele de viitor ale organizației International Primary Care Respiratory Group (IPCRG), la care este afiliată, sub motto-ul acesteia: “Activând local în asistența medicală primară, colaborând global pentru imunatatirea sănătății respiratorii”. IPCRG și AGPFMSEE au semnat un protocol de colaborare.