Ziua Internațională fără Tutun – 31 mai

Ziua Internațională fără Tutun

In fiecare an, la 31 mai, Organizația Mondiala a Sănătății (O.M.S.) marchează Ziua Internaționala fără Tutun, pentru a atrage atenția asupra riscurilor asociate consumului de tutun și a încuraja politicile de control al acestuia. în Romania, eforturile conjugate ale societăților medicale, asociațiilor de pacienți, organizațiilor de protejare a drepturilor copiilor și tinerilor, precum și ale factorilor decizionali s-au concretizat în adoptarea Legii nr. 15/2016 privind modificarea și completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor de tutun.

Măsurile de sănătate publică sunt extrem de importante în protejarea cetățenilor față de expunerea la fumul de tutun, pentru prevenirea inițierii fumatului și încurajarea de a-l opri, dar nu oferă soluții unei categorii importante de fumători, care nu vor reuși să oprească fumatul decât cu ajutorul tratamentului oferit de un profesionist al sistemului de sănătate. Acest lucru este menționat și în articolul nr. 14 al Convenției Cadru de Control al Tutunului (FCTC), ratificata de Romania în 2005, unde se specifica importanta asistentei medicale a pacientului fumător, cu efect sinergic alături de celelalte măsuri. în acest sens, O.M.S. a solicitat specific integrarea acestei activități în cadrul asistenței medicale primare, aceasta fiind considerat mediul propice pentru oferirea de sfat și sprijin pentru oprirea fumatului. Cu toate acestea, numai 15% din populația globului are acces la acest tip de consultație și Romania nu face excepție. Studiile  arată, în cazul nostru, că motivele sunt intricate și țin de medic (subevaluarea propriului rol, experiența personală, lipsa de cunoștințe și abilitați), de specificul specialității (complexitatea consultației din medicina de familie, medicul fiind adesea solicitat să răspundă mai multor probleme ale pacientului) și de sistem (timpul scurt al consultației impus de organizarea tură-contratură a majorității cabinetelor de medicina de familie, încărcătura birocratica și resursele financiare insuficiente, ce obligă medicul să preia o serie de atribuții care, în țări cu sisteme de sănătate moderne sunt asigurate de personal auxiliar, accesul dificil al pacienților la tratamentul farmacologic s.a.).

În acest context, considerăm necesară dezvoltarea și implementarea unei strategii care să confere echipelor de asistența medicală primară cunoștințele și deprinderile necesare asistenței pacientului fumător, acoperind atât noțiunile clinice de baza, cât și modalitățile de depășire a obstacolelor menționate. Ca urmare a acestui punct de vedere, am răspuns afirmativ invitației International Primary Care Respiratory Group (IPCRG)  de a participa la alcătuirea unui proiect având ca țintă cele de mai sus și ne bucurăm să anunțam că acesta a câstigat selecția pentru grantul oferit de Global Bridges  în acest scop. Proiectul va folosi modelul de transmitere în “cascada” a cunoștințelor și deprinderilor necesare asistenței pacienților fumători, prin instruirea mai multor grupuri de medici formatori care, la randul lor, vor organiza module de pregătire dedicate medicilor de familie și asistentelor lor. O prima întâlnire de lucru a avut deja loc în luna martie a.c. când, un nucleu inițial de medici formatori a fost instruit de specialiști ai IPCRG și National Centre for Smoking Cessation and Training (Londra). Urmează ca aceștia să dezvolte o serie de resurse educaționale bazate pe soluțiile dovedit eficiente și să pregătească următoarea serie de medici formatori. Țintele proiectului sunt pregătirea, într-o a doua fază, a 15-20 de medici formatori capabili să instruiască, în continuare, 250 de medici de familie și asistentele lor. Luând în considerare prevalența fumatului în Romania și o medie de 1600 de pacienți înscriși la un medic de familie, se estimează că numărul de pacienți care vor beneficia de pe urma proiectului ar putea fi de ordinul zecilor de mii, în condițiile în care se dorește asigurarea sustenabilității programului prin creditarea cursurilor (EMC) și inițierea de demersuri pentru înscrierea consultației acordate pacientului fumător ca serviciu medical remunerat distinct.

Vă vom tine la curent cu desfășurarea proiectului, iar cei interesați să participe ne pot contacta cu ajutorul formularului din pagina de Contact a site-ului.30

 

 

 

 

 

 

 

 

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support