Conferința IPCRG -International Primary Care Respiratory Group

Azi, 6 mai 2021 la ora 13.50 ora Romaniei, a început Conferința IPCRG -International Primary Care Respiratory Group.

Vedetele – bolile respiratorii, în contextul Covid 19. Protagoniștii – medici de familie, cercetători în domeniul bolilor respiratorii din lumea întreagă.

Scop – continuarea unui schimb de experiență fructuos, pentru o practică unitară, bazată pe dovezi, care să ofere siguranță deopotrivă pentru pacienți și medici și îmbunătățirea sănătății globale.

Grupul RespiRO CNSMF/SNMF vă va aduce în atenție principalele subiecte.

 

Care sunt problemele legate de siguranță și care sunt efectele secundare grave raportate în legătură cu vaccinurile SARS-CoV-2 existente?

Traducere/adaptare după documentul elaborat în data de 25 aprilie 2021 de către Rețeaua Santinelă IPCRG – răspunsuri bazate pe dovezi la întrebări din practica de medicina familiei

Ce spune cercetarea:

Rezultatele studiilor clinice susțin siguranța vaccinurilor SARS-CoV-2 disponibile în prezent (Yuan și colab. 2021). Cele mai frecvent raportate reacții adverse în studiile clinice au fost durerea la locul injectării, oboseala, cefaleea, febra și frisoanele. Evenimentele adverse grave au fost rare, iar numărul și natura acestor evenimente au fost similare între grupurile de vaccin și placebo.

Supravegherea extinsă a aspectelor legate de siguranța vaccinurilor în lumea reală, este în curs. Au fost raportate cazuri rare de

tromboză trombocitopenică indusă de vaccin (VITT) după administrarea vaccinurilor vectoriale virale Oxford-AstraZeneca (EMA 2021) și Johnson & Johnson / Janssen (CDC 16 aprilie 2021). VITT sunt evenimente trombotice în contextul trombocitopeniei (inclusiv cheaguri în vasele care drenează sângele din creier [CVST] și coagulării intravasculare diseminate. [DIC]) (Greinacher și colab. 2021).

* pt. vaccinul Oxford-AstraZeneca –  VITT –  aprox. 25 evenimente/ 20.000.000 vaccinări (EMA 2021). * pt ambele vaccinuri – majoritatea evenimentelor au fost raportate la femeile cu vârsta <50 de ani.

cazuri severe de anafilaxie după administrarea vaccinului SARS-CoV-2, de obicei în decurs de ~ 15 minute de la administrarea vaccinului.

  1. pe bază de ARN Pfizer, cu o rată de ~ 5 cazuri la 1 milion de vaccinări începând cu februarie 2021 (Remmel 2021).
  2. pe bază de ARNA Moderna. În SUA au fost raportate 10 cazuri la ~ 4 milioane de vaccinări începând cu 10 ianuarie 2021 (CDC 29 ianuarie 2021).

Analiza risc-beneficiu rămâne în favoarea vaccinării: declarația Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) „În acest moment, OMS consideră că beneficiile vaccinului AstraZeneca depășesc riscurile sale și recomandă continuarea vaccinărilor”. OMS oferă o cale de raportare pentru orice evenimente adverse (Echipa OMS 2021).

Ce înseamnă acest lucru pentru practica dumneavoastră clinică:   

 

• Continuați să vaccinați utilizând vaccinurile disponibile, aprobate, conform recomandărilor naționale.

• OMS recomandă monitorizarea pacienților timp de 15 minute după vaccinare și timp de 30 de minute pentru cei cu reacție anterioară la vaccinare (Echipa OMS 2021).

• Monitorizați și raportați orice evenimente adverse în mod obișnuit (Echipa OMS 2021).

 

Link-uri utile și referințe: